Disco’s en superzeilen
vrijdag 5 augustus
Het laatste verhaal van Heleen begon met het knetterende dorpsfeest in Muxia dat tot in de vroege ochtend doorging. Nu zit ik om half 7 in de ochtend achter de computer en ‘geniet’ van de disco nabij de marina in Lissabon. Ik was zo dom om halverwege de nacht mijn oordoppen uit te doen omdat het even stil was. Een poos later zat er een doordringende rap in mijn droom verwerkt en werd ik onrustig weer wakker. Daarna werd het niets meer met slapen dus kan ik jullie beter vertellen over onze belevenissen.
Eerst nog wat meer over lawaaioverlast. Daarover wordt hier in deze zuidelijke landen echt anders gedacht dan in Nederland. Niet dat ze er hier geen last van ervaren: de havenmeesteres in Muxia was bij familie in een ander dorp gaan slapen om het dorpsfeest te ontvluchten. Maar dat is kennelijk geen belemmering voor de organisatie van de lawaaimuziek. In onze volgende havenplaats, Sanxenxo, leek het rustig tot om middernacht de disco op vol vermogen begon en doorging tot het licht werd. Voor anker bij Cascais van hetzelfde laken een pak, maar gelukkig op grote afstand. En nu dus hier in Lissabon. Ik ben benieuwd of ze voor het ontbijt stoppen.
Maar er valt volop te verhalen over positieve belevenissen. De Spaanse Ria’s zijn een fantastisch zeilgebied. Diepe, beschutte inhammen met nu eens ruige rotskusten en dan weer lieflijk glooiende hellingen en her en der kleine dorpjes. Stel je daarbij voor dat er in het hoogseizoen maar een handjevol zeilboten rondvaart, het water kristalhelder is en de hemel prachtig blauw. Dit is een gebied waar we een andere keer graag een paar weken zouden blijven. Maar nu kiezen we er voor om op de Canarische eilanden tijd over te houden voordat Heleen weer terug moet.
Van Muxia hebben we een kort traject gevaren naar een rustige ankerplek (jawel, die zijn er ook volop 🙂 en de volgende dag voor proviandering naar Sanxenxo. Nou, die plaats kun je beter mijden als zeiler. Het lijkt wel het Saint Tropez van de Ria’s, als je het afmeet aan de jachten die er liggen en aan de prijs van de haven. Een miskleun, want er zijn zoveel andere, vast leukere plaatsjes. Maar we hebben er verrukkelijk (en goedkoop) vis gegeten. Alleen al dat was het bezoek waard.
Het zuiden lokt, dat weet je inmiddels. Dus ondanks de pracht van de Ria’s werd het weer tijd voor een flink rak zuidwaarts. In twee dagen en één nacht zijn we in sneltreinvaart naar Lissabon gevaren. Met windkracht 5/6 in de rug en voortgestuwd door golven van een meter of twee stoven we met 7 of 8 knopen door het water. Golf-af heb ik zelfs een keer 13 knopen geklokt op de GPS.
De watertemperatuur bleef maar steeds steken op 14 graden. Voor ons niet lekker, maar wel voor de vis, want die zit er kennelijk volop, en daarom dan ook voor de Jan-van-Genten en dolfijnen, want die zitten er ook in grote aantallen. Als je ergens veel Jan-van-Genten ziet, dan kun je er op rekenen dat je kort daarna dolfijnen naast de boot hebt. Soms wel een stuk of 20 tegelijk, elkaar verdringend voor de boeg. Die Jan-van-Genten zijn allemaal jonge vogels in hun jeugdkleed. Kennelijk zitten we hier te ver van de broedgebieden om het voor de volwassen vogels bereikbaar te maken in deze tijd van het jaar. Naast de Jan-van-Genten zien we ook Noordse pijlstormvogels en meeuwen die ik niet op naam kan brengen. Wie deze route gaat varen moet beslist een goed vogelboek meenemen.
Klinkt het een beetje blasé, als ik zeg dat je niet de hele dag dolfijnen kunt blijven kijken, maar ook wel eens wat anders wilt doen? Ja hoor, beestjes, vermaak je gerust met de boot, maar nu even zonder mij. Maar dan komen er weer drie tegelijk aanzwemmen in een doorzichtige golftop om er tegelijk uit te springen als de golf weer daalt en dan krijgen ze opnieuw de aandacht die ze verdienen. Ik zal proberen nog een filmpje te plaatsen als het onbetrouwbare internet het hier toestaat.
Tegen het einde van de tweedaagse trip viel de wind weg bij de kaap Cabo de Roca. Dan maar weer de motor aan, want dan konden we voor donker bij een aantrekkelijke ankerplaats bij Cascais zijn. Dat duurde niet lang want zonder waarschuwing zwol de wind aan van 5 knopen naar 25 knopen. Voort stoven we weer met vol tuig. Maar bij 25 knopen bleef het niet. Het werden er 30 en 35 en ik heb zelfs (even) 40 op de windmeter gezien. Ik beschouwde het als een lokaal fenomeen en heb daarom het reven uitgesteld, bovendien gaat dat niet voor de wind en tegen deze wind in draaien vond ik niet erg aantrekkelijk. Maar zo lokaal was het niet, want tot aan Cascais, een mijl of 7 verder ging het zo door. De boot kan het aan, maar het is wel adrenaline-zeilen. Ik was blij met mijn extra zware kwaliteit zeildoek. Onze afmeerborrel bij Cascais hadden we wel weer verdiend.
De volgende dag, dat was gisteren, hoefden we maar een klein stukje te varen om in Lissabon te komen. Onder een stralende zon en met een matig windje voeren we de Taag op. Fantastisch om te beleven. Lissabon ligt prachtig aan het water in een glooiend landschap. Al van grote afstand is de enorme brug over de Taag te zien, die doet denken aan de Golden Gate in San Fransisco en ook door dezelfde persoon is ontworpen.
Lissabon is een erg charmante stad, volop schilderachtige kleine straatjes. Dat vonden niet alleen wij, maar kennelijk ook de enorme aantallen toeristen die er rondlopen. Dat zorgt een beetje voor een Volendam-effect en het was keer op keer een verademing om al dwalend in verlaten straten terecht te komen. De tocht terug naar de haven in een trammetje uit de jaren 50 was ook al een belevenis.
Vandaag gaan we weer ronddwalen, want op de sfeer hier zijn we beslist nog niet uitgekeken.
Het voorlopige plan is om vanavond weer te gaan ankeren bij Cascais en morgen de trip van een dag of vier naar Madeira aan te vangen.
O ja, de disco is om half 8 gestopt.
Nou, jullie gaan als een speer. Heb ik even een [paar dagen niet gekeken en zitten jullie alweer bij Lissabon. En het aantal dofijnen voor de boeg van de Arcadia is ondertussen vast niet meer te tellen.Mooi hoor!!!
Nu ook nog leren genieten van disco en het wordt helemaal een fantastische trip 😉